Home      About      Contact      Submit an Item      
Passive    PV    Homes    Commercial    Wind    Projects    DIY    Resources    Tools    Materials    
Watch Highline Park Design Thumbnail

Highline Park Fly-Through Animation Design Video


Watch Highline Park NYC Thumbnail

Highline Park NYC Video


Watch Twelve Essential Steps to Net Zero Energy

Twelve Essential Steps to Net Zero Energy Video


  

 

 

 

 

Our BatchGeo world MAP shows the locations of green architecture, green building and renewable energy projects featured on Solaripedia.

Project

Monash Science Centre Employs Solar Chimney (Australia)

Credits: ©2009 Monash Science Centre

The Monash Science Centre building at Clayton campus of Monash University was the winner of the 2003 Sustainable Architecture Award, presented by the Victorian chapter of the Royal Australian Institute of Architects. The building, designed by Williams Boag Architects and located in Clayton, Victoria, Australia, was opened to the public 2 July 2002. Ecologically sustainable design (ESD) was a fundamental part of the project. The centre is based around ESD principles including passive and active measures for north-facing windows, manual and automatic louvers for ventilation, thermal chimneys with reversible fans and underfloor hydronic geothermal heating, using the nearby lake as a heat sink. Materials used were assessed on their renewability, recyclability, re-usability, functionality and durability.

 

Monash Science Centre Night

In the Monash Science Centre, designed by William Boag Architects, environmentally-friendly measures include sun shading, manual and automatic ventilation control, thermal chimneys and reverse fan controls. Daylight is glare-controlled using highlights and light shelves. The building is located on the Clayton campus of Monash University in Victoria, Australia. ©2006 Williams Boag

Other environmentally-friendly measures include sun shading, manual and automatic ventilation control, thermal chimney effects and reverse fan controls. Daylight is glare-controlled using highlights and light shelves. The large area of wooden flooring conceals hydronic geothermal heating, using the nearby lake as a heat source/sink. The building is elevated so that there is both minimal site disturbance and visual access to the underside for study. The exhibition hall exterior uses a breathing timber cladding or “rain screen” mounted over a membrane-clad substrate, with contrasting zincalume lining over the teaching wing. The exhibition hall, teaching wing and circulation spaces are available to, and transparent to the visiting public (mainly primary and secondary school students), who come to interact with the exhibits and join information sessions.

The Monash Science Centre is a multi-use educational facility established and operated by Monash University at its Clayton campus. The building is intended to serve as common ground to bring research scientists and primary and secondary school students together, encouraging their interaction and promoting an exchange of ideas and information. Unlike most university facilities, the Science Centre is open to the general public seven days a week, year round, with the Exhibition spaces displaying travelling exhibitions from around the world. The building is set into an open site aligned east-west, with a clearly articulated arrangement of its three basic components: an exhibition hall, a teaching wing and a linking lobby and circulation spine. The environmentally responsible outcome was achieved while keeping project costs within a conventional construction range.


Documents

  Monash Science Centre Environment Design Guide (Victoria, Australia) (3,051 kb)