Home      About      Contact      Submit an Item      
Passive    Active    Residential    Commercial    Wind    Projects    DIY    Resources    Tools    Materials    
Watch Solar Shingles Video Thumbnail

Solar Shingles Video


Watch AustriaHaus Thumbnail

AustriaHaus Passive House Video


Watch Green Computing Thumbnail

Explaining Green Computing Video


  

 

 

 

 

Our BatchGeo world MAP shows the locations of green building and renewable energy projects featured on Solaripedia.

Project

Taiwan Stadium 100 Percent Solar-Powered

Credits: ©2011 Toyo Ito

The solar-powered stadium was built in Taiwan for the 2009 World Games. Designed by Japanese architect Toyo Ito, the stadium incorporates 8,844 solar panels, supported by spiraling steel girders and covering every square inch on the roof. The rooftop panels generate enough energy to power the building’s 3,300 lights and two giant television screens. On hot days, the stadium generates more power than it needs, so the Taiwanese government sells the excess capacity. The panels will generate about 1.14 million KWh per year, preventing 660 tons of annual carbon dioxide emissions. Other green features in the stadium include permeable pavement that is used throughout the complex, and all of the raw materials used in the main stadium are 100 percent recyclable/reusable and made in Taiwan. The stadium can house 55,000 spectators, and can power 80 percent of the surrounding neighborhood with its solar array that is connected to the grid during days when the stadium is not being used. When it was built in 2009, it was touted as the world’s largest solar-powered stadium. Viewed from high above, the stadium is said to appear dragon-like with its thousands of solar “dragon scales,” covering an area of 14,155m square. (Scroll to bottom for additional resources)

 

Taiwan Solar Stadium Construction

Designed by Toyo Ito, a solar powered stadium was built in Taiwan for the 2009 World Games. ©2011 Arthur Chen

The World Games Stadium is oriented on a north-south axis, on a slight northwest-southeast 15-degree angle, with its spiral shape creating an open "C.” The design allows the main spectator stand to be effectively sheltered from the southwestern summer wind and the northwestern winter wind. The orientation also provides shelter from sunlight. The roof structure uses a lightweight earthquake-resistant design that includes spiral high-strength steel girders and precast concrete using a special energy-efficient insulation. Interior spaces were designed for improved air circulation to decrease the load of air conditioner.

This stadium is located in the city of Kaohsiung where it is used for rugby and other athletic events, including home matches for the football team. The site is surrounded by a 19 hectare open space, with about seven hectares set aside as integrated public green spaces, bike paths, sports parks and an ecological pond. All of the vegetation occupying the area before construction was salvaged and then transplanted.

Other similar solar-powered stadiums include Switzerland’s Stade de Suisse in Bern that can accommodate 32,000 spectators and produce 700,000kWh annually; and Beijing’s National Indoor Stadium holds 19,000 spectators and has 1,124 solar panels.

The following article is from the New York Times
By Nicolai Ourousoff, 15 July 2009
Stadium Where Worlds Collide, Humanely

KAOHSIUNG, Taiwan — For some of us, entering a vast sports stadium is always an anxious pleasure. Behind the electrifying anticipation of the game there’s the nagging feeling that every stadium contains the seeds of mass hysteria — that it can, in extreme times, become a place of terrifying intensity.

The new stadium in Kaohsiung, Taiwan, designed by the Japanese architect Toyo Ito, features a flow from its outsize plaza to its indoor field. The site will hold this month’s World Games.

Designed by the Japanese architect Toyo Ito, the World Games’ main stadium, which will be unveiled at an opening ceremony here on Thursday, is shaped by a sensitivity to those conflicting sensations. It is not only magnetic architecture, it is also a remarkably humane environment, something you rarely find in a structure of this size.

The World Games, which have international sports competitions not included in the Olympics, don’t attract as much attention as those more famous games, and there has been considerably less buzz about Mr. Ito’s stadium than there was about the Bird’s Nest, the lavish Olympic Stadium by Herzog & de Meuron that opened in Beijing last year. Nor does it have the same symbolic ambitions.

Yet for those who have been privileged enough to see Mr. Ito’s creation, the experience is just as intoxicating. Clad in a band of interwoven white pipes, the structure resembles a python just beginning to coil around its prey, its tail tapering off to frame one side of an entry plaza. Unlike the Bird’s Nest it unfolds slowly to the visitor and is as much about connecting — physically and metaphorically — with the public spaces around it as it is about the intensity of a self-contained event.

The stadium, with more than 40,000 seats, is surrounded by a vast new public park, its grounds sprinkled with palm trees and tropical plants. Most of the trees are young, but in a few years, when they are fully grown, they should create the impression that the structure is being swallowed by a dense tropical forest. In essence the coiled form becomes a tool for weaving together opposing energies: the concentrated intensity of the stadium on the one hand, the plaza’s chaotic social exchanges on the other, the unruly forest all around. What brings the design to life is that Mr. Ito is able to convey this experience physically, not just visually.

Visitors arriving from downtown via public transportation, for example, walk down a broad boulevard before turning into the plaza. From there the stadium’s tail, which houses ticket windows and restaurants, guides them toward the entry gates. The plaza itself gently swells up to meet that area. Once inside, the surface drops down suddenly, transforming into a sloping patch of lawn that looks over the field. Mr. Ito imagines that during many events the lawn will be open to the public, letting visitors drift in and out without buying a ticket.

As people move deeper into the stadium, the narrative becomes more focused. Concourses and upper-level seating are supported by a ring of concrete structures that vaguely resemble giant animal vertebrae — Mr. Ito calls them saddles — that seem to be straining under the weight above. The character of the canopy (formed by the same white pipes as on the exterior) changes depending on perspective. Seen at an angle, the diagonal pipes create a powerful horizontal pull, whipping your eye around the stadium; seen from straight on, the vertical supports are more dominant, giving the structure a thrilling stillness.

At this exact moment — the moment when you are most in tune with the event about to take place — the outside world momentarily creeps back in. The tops of a few mountains are visible just above the canopy. So is the plaza, and just beyond it a distant view of the downtown skyline. It is as if Mr. Ito wants to remind you, one last time, of other realities, to gently break down the sense that the world of the stadium is all there is.

He is not the first architect to experiment with degrees of openness and enclosure in a stadium. Herzog & de Meuron’s 2005 Munich soccer stadium, which looks like a gigantic padded inner tube, is almost suffocating in its sense of compression. Eduardo Souto de Moura’s 2004 stadium in Braga, Portugal, is a masterly expression of extremes: embedded in a quarry at one end, its rectangular form opens onto a bucolic view of rolling hills on the other.

Like many who came to prominence in the past decade or so, these architects have sought to create structures that explore the psychological extremes that late Modernism and postmodernism ignored. Their aim was to expand architecture’s emotional possibilities and, in doing so, to make room for a wider range of human experience.

Mr. Ito’s stadium is the next step on that evolutionary chain. It reflects his longstanding belief that architecture, to be human, must somehow embrace seemingly contradictory values. Instead of a self-contained utopia, he offers us multiple worlds, drifting in and out of focus like a dream.


Resources

Kaohsiung National Stadium (Taiwan, China)

Toyo Ito & Associates Architects (Japan)


Videos

Watch Taiwan Solar Stadium Overview Thumbnail

Taiwan Solar Stadium Overview Video

Watch Taiwan Solar Stadium CG Rendering Thumbnail

Taiwan Solar Stadium CG Rendering Video

Watch Taiwan Solar Stadium Thumbnail

Taiwan Solar Stadium by Delta Electronics Video